A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozatért kattints IDE.

The Mountain

The Mountain, a "3D" póló
America's Greenest T-shirt Company
- Amerika legzöldebb pólógyártója - 

 

  • Sok száz egyedi és csodálatos grafika állatokról és a fantasy világából kedvesen, viccesen, mindenképpen szerethetően.
  • Több éves tartóssági garancia.
  • Saját fejlesztésű, máig titkos nyomdatechnika, ami a 3D hatást biztosítja.

 

A The Mountain pólókat ugyan már több mint 15 éve gyártják az USA-ban, de Európa 2013-ban fedezte végre fel magának. Azóta viszont népszerűsége töretlenül ível felfelé, elsősorban a 2012-2013 év során piacra dobott 3D hatású Big Face azaz „nagy arcok” sorozatnak köszönhetően. Mára extrém grafikai világával a világ első számú pólógyártójává nőtte ki magát a The Mountain. A divatvilágban trend teremtővé vált. Például az ő hatásuknak köszönhető, hogy csaknem összes nagy divatmárka 2014-es divatkollekciójában is jelen van a tigris- és oroszlánfej motívum. A The Mountain gyár tulajdonosai elkötelezett környezetvédők, filozófiájuk szerint a földet élhetővé és emberközpontúvá kell tenni, ehhez pedig sok kicsi lépés vezet el. A teljes gyártási technológiát is ehhez igazítják, de más téren is sokat áldoznak az ilyen irányú fejlesztésekre. A pólógyár éttermében például csak organikus menü szerepel az étlapon, a dolgozók gyermekei számára pedig létrehoztak egy környezettudatosságra nevelő óvodát is.

A 100% pamut The Mountain pólók alapanyagát, a többségében bio termesztésből származó gyapotot  több mint 80%-ban az USA-ban termesztik, amivel jelentős energiamegtakarítást érnek el és jóval kevesebb a szállítással járó káros anyag kibocsátás is. Ezzel szemben a gyártók többsége az olcsóbb, erős vegyszerekkel kezelt indiai és kínai alapanyagokat használja.

"A "biogyapotot" (angolul: organic cotton) rendkívül szigorú előírások szerint termesztik, akár a bioélelmiszereket. Ezeken a gyapotföldeken nem szabad sem genetikailag módosított gyapotot termeszteni, sem bármiféle mérgező anyagot használni, így növényvédő szereket sem. Nagy figyelmet szentelnek az időjárás alakulásához mindig igazodó öntözésnek. A gyomokat nem vegyszerekkel, hanem kézi munkával irtják, ezért ez a pamutfajta egyelőre nagyon drága. A gyapottermő területeknek egyelőre csak kis hányadán (jóval 1% alatt) alkalmazzák ezt a módszert, főleg az USA-ban és Törökországban. Az ilyen pamutból készült késztermékek nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat, és magas áruk ellenére van rájuk bizonyos kereslet.

A The Mountain pólók gyártója rendelkezik az OEKO-TEX 100  minősítéssel, ami a világ egyik legszigorúbb minősítése, garantálva, hogy a termék szigorúan mentes minden kemikáliától, nem allergén és tökéletesen bőrbarát viselet.

A póló gyártása

A The Mountain pólók 150-200 grammos alapanyagból készülnek, szemben az átlagos pólók maximum 80-100 g/m2-es sűrűségével. A különbség a használat során jelentkezik, amikor a The Mountain póló számos mosás után is tartja a méretét és formáját, szemben más termékekkel, amik deformálódnak, összemennek vagy éppen kinyúlnak, eltekerednek. Ismerős jelenség, hogy a póló oldalvarrása szép lassan elvándorol a hasra? A The Mountain pólóknál ez sem fordulhat elő, mivel körkötött technikával készül, azaz nincs is rajta oldalvarrás.

A pólók alapszínét batikolással készítik, ehhez szerves, tehát nem műanyag alapú reaktív színezékeket használnak, amivel körülbelül 600 színárnyalatot képesek előállítani. A batikolás  egy aprólékos, sok kézi munkát igénylő technika, ami még értékesebbé és különlegesebbé teszi a The Mountain Co. pólóit és ráadásul elősegíti a 3D hatás érvényesülését. 
A pólók a batikolás folyamán "beavatásra" kerülnek, ami szintén hozzájárul vásárláskori formájuk és méretük megőrzéséhez.

A nyomtatás

A gyönyörű nyomatok előállításához a Mountain pólók esetében vegyszermentes, vizes bázisú festéket használnak, ami a nyomtatott felületnek puha, kellemes érintést ad, és biztosítja, hogy a festék az anyag rostjaiba ivódjon, szinte örök életűvé téve ezzel a grafikát. A vizes higítású festékek ilyen célú felhasználását több éves kísérletezés előzte meg, és mind a mai napig csak nagyon kevés cég tud ilyen színminőségű és részletgazdagságú nyomatokat textil alapanyagra vinni. A The Mountain Co. saját maga fejlesztette ki az általa immár 20 éve használt technológiát. A nyomatok olyan élethűen köszönnek vissza a pólóanyagról, hogy bár a termék gyártója hivatalosan ugyan nem használja a 3D elnevezést, a köznapi szóhasználatban mégis ezzel a fogalommal azonosítják a The Mountain pólóit. 
A gyártás kizárólag a saját üzemükben folyik, ilyen módon próbálják megelőzni ennek a nyomtatási technikának a tömegessé válását - sikerrel, hiszen jelenleg nagyon kevés márka veheti fel a versenyt a The Mountain minőségével. A többi, nyomtatott pólót gyártó cég 99.5%-a petróleum (műanyag) alapú festékeket használ a nyomatok felviteléhez. Ez részben probléma a kémiai vegyületek felhasználása miatt, részben a felvitt nyomat könnyebb kopását, fakulását okozza, mivel festék csak az anyag felületére kerül, és nem szívódik be.

Témák, grafikusok

A pólókon megjelenő grafikákat részben a The Mountain Co. saját grafikus csapata készíti, részben együttműködnek világhírű grafikusokkal, festőművészekkel is. A póló grafikák egy jelentős része már kihalt vagy kihallással fenyegetett állatokra igyekszik felhívni a figyelmet, de emellett számos humoros és művészi igényű témát is feldolgoznak a pólókon. A cég elkötelezettségéből fakadóan aktívan támogatja néhány állatkert munkáját, segítve az állatok életkörülményeinek javítását. A választék nagy része évente megújul, így nem kevesen gyűjtőivé válnak ezeknek a szép pólóknak, mivel a korábbi darabok később már nehezen szerezhetők be.

Érdekességek

A The Mountain egyik 2009-es pólója, a Three Wolf Moon szó szerint felforgatta Amerikát, hírességek viselték (pl. Barack Obama, Steve Jobs), videókat készítettek róla, parodizálták, egyszóval fogalommá vált. Olyannyira híres lett, hogy még saját wikipedia szócikket  is kapott, televíziók foglalkoztak a jelenséggel , ismertsége és népszerűsége a mai napig töretlen a tengerentúlon. Ezen kívül is sok amerikai híresség hord The Mountain pólót, többségében sportolók, de említhetnénk például az itthon is ismert Jack Black  színészt és zenészt, aki előszeretettel pózol  különféle sárkányos és egyéb témájú Mountain pólóiban. Legutóbb éppen Heidi Klumot  a világhírű modellt sikerült lencsevégre kapni The Mountain pólójában.